Krajem, który wyprodukował najwięcej, bo aż 70 miliardów euro (17% wartości unijnej) była Francja, a zaraz za nią Włochy z 13%, czyli aż 53,4 miliardów euro. Na trzecim miejscu są Niemcy, których wytwórczość wyniosła 52,9 mld euro (13% produkcji UE), następnie Hiszpania z 46,8 mld euro (12%), Wielka Brytania z 27,9 mld euro (7%) i Holandia z 27 mld euro (7%). Polska znalazła się na siódmym miejscu z 22,4 miliardami euro, co stanowi 6% produkcji UE.
Kolor niebieski oznacza ogólną wartość produkcji rolniczej, zielony produkcję roślinną, czerwony zwierzęcą, różowy pozostałe. Źródło: Eurostat
Największe wzrosty na Słowacji, największy spadek w Estonii
Jeśli chodzi o lata 2015 i 2016, pojawiły się spore różnice w wynikach pomiędzy państwami członkowskimi. Największe wzrosty odnotowała Słowacja (+10,7%), oraz Polska (+4,6%) i Węgry (+4,1%). Największy spadek produkcji dotyczył Estonii (-19,85), Łotwy (-8,3%) i Francji (-5,6%).
Mniej zbóż i mleka
Spadek wartości produkcji został spowodowany głównie obniżeniem w produkcji zwierzęcej – przyczyniły się do tego spadki cen (o 4,9%), a wartości nie podniósł nawet wzrost ilości zwierząt (o 1,7%). Mniejsze wyniki odnotowało też mleko (5,2%).
Wartość produkcji obniżyła się także przez spadki w uprawach (o 2,5%) to efekt obniżek w cenach (1,8%) i ilości (0,7%). Spadek w wartości zbóż (13,6%) został częściowo zrekompensowany przez wzrost w produkcji ziemniaków (23,5%).
al na podst. Eurostat