Gronkowiec złocisty jest bardzo niebezpieczną dla ludzi bakterią i do tego odporną na leczenie antybiotykami. Przedostaje się wraz z mięsem do ludzkiego przewodu pokarmowego i sieje spustoszenie w organizmie. W grupie największego ryzyka zakażenia się tą bakterią są rolnicy, lekarze weterynarii, pracownicy zakładów mięsnych i ich rodziny. Ale nie tylko. Duński Instytut Chorób Zakaźnych poinformował, że 20 proc. osób zakażonych gronkowcem złocistym nie miała bezpośredniego kontaktu ze świniami i osobami z grupy ryzyka.
W Danii na nogi postawiono inspekcję weterynaryjną, która ma ściśle współpracować z hodowcami, by nie dopuścić do dalszego rozprzestrzeniania się gronkowca w chlewniach.
Działania podejmują także kraje, które importują z Danii mięso. Szwedzi skontrolowali rutynowo poszczególne partie duńskiego mięsa. W średnio w 4 na 20 sprawdzonych przez szwedzkie służby opakowaniach z wieprzowiną wykryto bakterie gronkowca złocistego. bcz
Źródło: FAMMU/FAPA, fot. Idzikowski.