StoryEditor

Higiena w chlewni

Nie da się wyeliminować ze środowiska chlewni drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych. Jak zatem w niewielkich przestrzeniach, w których na stałe przebywają zwierzęta powinien zachowywać się człowiek, który spędza tam kilka godzin dziennie? 
28.04.2020., 12:04h

Podczas epidemii koronawirusa, z którą od kilku miesięcy zmaga się  cały świat, mówimy bardzo wiele o podstawowych zasadach przestrzegania higieny. My, pracownicy chlewni stosujemy, a przynajmniej  powinniśmy stosować je zawsze, na co dzień. Niestety z doświadczenia wiem, jak często łamane są standardy higieny pracy w chlewniach. Wynika to najczęściej z nieświadomości lub co gorsza z pośpiechu w pracy i roztargnienia. Jakie więc zasady stosować, abyśmy nie byli mądrzy po szkodzie?

 

Myj często ręce

Wszyscy wiemy, jak ważne jest mycie rąk i wszystkim nam zdarza się nie stosować do tej najprostszej i podstawowej zasady ochrony naszego zdrowia. Od dziecka jesteśmy uczeni o potrzebie mycia rąk po skorzystaniu z toalety i przed posiłkiem. Ta zasada sprawdza się świetnie w środowisku domowym. W miejscach, w których jesteśmy bardziej narażeni na kontakt z drobnoustrojami chorobotwórczymi, czyli takich jak transport publiczny, szpitale czy właśnie chlewnie, zabieg mycia rąk należy zintensyfikować. 

Ręce należy myć często – prawidłowo w ciepłej wodzie z użyciem mydła  przez co najmniej pół minuty. Dezynfekowanie dłoni przeznaczonymi do tego środkami przed, jak i po zabiegach wykonywanych na zwierzętach,  przy przejściu z działu do działu (bioasekuracja) i niedotykanie twarzy – to trzy podstawowe zasady ochrony zdrowia podczas pracy ze zwierzętami. Po umyciu staramy rąk się nie dotykać brudnych powierzchni, aby jak najdłużej pozostały one  czyste.

Zakładaj maskę i okulary

W trakcie porządków w chlewniach, takich jak zamiatanie korytarzy przepędowych, zgarnianie odchodów zwierząt czy omiatanie pajęczyn i usuwanie innych zanieczyszczeń powinniśmy zawsze chronić swoje drogi oddechowe. Warto mieć na twarzy maseczkę przeciwpyłową. Kurz wzbijający się w powietrze podczas tych prac nie jest sterylny, a duże zapylenie w chlewni podczas porządków i karmienia świń sypkimi paszami jest szkodliwe dla płuc. 


Chrońmy również swoje oczy w trakcie zamiatania lub mycia myjką ciśnieniową. Małe drobinki (w tym kału i moczu zwierząt) mogą wywołać uciążliwe podrażnienie oczu, a nawet zapalenie spojówek. Używajmy przy tych czynnościach okularów ochronnych. 

Zapraszamy do lektury najnowszego, majowego wydania "top agrar Polska", gdzie piszemy więcej o zasadach higieny w chlewniach. 

 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 06:52