Powszechnie uważa się, że odsadzenie jest trudnym etapem dla prosiąt. Ta krytyczna faza w życiu wysokowydajnych świń rozpoczyna się znacznie wcześniej - podczas ciąży – czyli w fazie neoanatalnej. W tym szczególnym okresie świnie są narażone na najwyższe wskaźniki śmiertelności zarodkowej, wewnątrzmacicznego ograniczenia wzrostu i śmierci prosiąt w porównaniu z innymi ssakami. Jest to faza, podczas której młode prosię jest "programowane" przez naturę. Można to nazwać imprintingiem matczynym lub programowaniem matczynym. Różni autorzy ustalili powiązania między lochą a prosiętami, takie jak: dzielenie się mikrobiotą jelitową, przenoszenie odporności, wydajność wzrostu i wydajność paszy. Odpowiednie żywienie loch szczególnie w okresie późnej ciąży gwarantuje dobrą witalność prosiąt, a co za tym idzie przeżywalność.
Kluczowym elementem dla rozwoju funkcji jelit prosiąt ma wczesne ustanowienie mikrobioty. To właśnie locha w tych pierwszych dniach ma na to na największy wpływ. Jesteśmy w stanie modulować mikrobiotą loch tak, aby uzyskać wysoką wydajność prosiąt. Na przykład suplementacja probiotyków, które wpływają na te czynniki, stanowi dobrą podstawę do kształtowania mikrobioty loch i prosiąt, a tym samym wpływa na ich zdrowie, rozwój układu odpornościowego i wydajność.
Pewne jest to, że locha ma ogromny wpływ na prosięta, a jak głębokie i ścisłe procesy zachodzą pomiędzy lochą, a prosiętami oraz jak dobrze zarządzać tymi procesami, o tym wszystkim opowie podczas V Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie w Licheniu Starym Monika Wachowiak z firmy Lallemand Animal Nutrition - partnera Forum.
Zostały ostatnie miejsca! Zapisz się już dziś!
W konferencji udział wezmą eksperci z kraju i zza granicy, którzy poruszą m.in. następujące tematy:
- Redukcja pogłowia świń w Niemczech a wyzwania rynkowe – dr Albert Hortmann-Scholten IR Dolna Saksonia (Niemcy)
- Perspektywy i trendy konsumenckie a możliwość sprzedaży mięsa i produktów odzwierzęcych – Knud Buhl, dyrektor Danish Crown (Dania)
- Czy lider produkcji prosiąt ograniczy ich sprzedaż do innych krajów Europy? - Markus Fiebelkorn z Duńskiego Związku Producentów Świń (Dania)
- Stres wynikający z błędów w organizacji i zarządzaniu produkcją, niedoceniona przyczyna obniżonej efektywności produkcji świń - prof. dr hab. Zygmunt Pejsak MCMW UR-UJ Kraków (Polska)
- Wyzwania na rynku wieprzowiny – Łukasz Dominiak, Smithfield Polska
- Żywienie świń odporne na wahania kosztów pasz – dr Tomasz Schwarz, UR Kraków (Polska)
- Nowe przepisy w zakresie dobrostanu świń w UE – prof. dr hab. Roman Kołacz, UMK Toruń (Polska)
- Jak budować chlewnie zgodnie z wymogami dobrostanowymi? – dr Bernhard Feller, IR Nadrenia Północna- -Westfalia (Niemcy)
- Krytyczne punkty kontroli w ochronie zdrowia świń – dr n. wet. Karol Wierzchosławski, Agrobiovet Gniezno (Polska)