
Celem nowoczesnej produkcji świń jest maksymalne wykorzystanie potencjału biologicznego zwierząt. W produkcji prosiąt oznacza to uzyskanie jak największej liczby młodych odsadzonych w roku od lochy. Jednym z narzędzi ułatwiających osiągnięcie tego celu jest organizacja pracy w chlewni w określonym rytmie produkcyjnym.
Wychodząc z założenia, że lochy w chlewni będą karmić swoje młode przez 3,5–4 tygodnie, czas zdecydować o rytmie produkcji, tzn. interwałach, w jakich będą miały miejsce najważniejsze zdarzenia – oprosienia, odsadzanie, inseminacja oraz będą wykonywane podstawowe zadania. Wybór rytmu produkcji zależy od zakładanej wielkości stada bądź liczby dostępnych stanowisk i pomieszczeń w gospodarstwie oraz planowanej organizacji pracy. Najpopularniejsze dziś są rytm 1- i 3-tygodniowy z racji fizjologii rozrodu świń.
Jakie zalety i wady mają poszczególne systemy produkcyjne oraz jak wybór rytmu wpływa na niezbędną liczbę stanowisk dla loch i prosiąt w chlewni dowiecie się z najnowszego wydania "top świnie" i artykułu "Jaki rytm, tyle stanowisk", który znajdziecie na stronie 12.
pj-t