Podczas III Międzynarodowej Konferencji Techniczno–Naukowej w Karpaczu organizowanej przez firmy Ab Agri, Nutriad, Pellon i Bioagra można było usłyszeć m.in. o globalnych trendach w produkcji wieprzowiny. Bo właśnie ten gatunek mięsa wiedzie prym na świecie. W sumie produkcja w zeszłym roku wyniosła 110,4 mln ton, a wieprzowina stanowiła 40,1% światowej konsumpcji mięsa. Co ciekawe Europa jest regionem, w którym spożywa się jej najwięcej bo ponad 33 kg/mieszkańca/rok. Wśród Europejczyków najwięcej wieprzowiny zjadają Austriacy – ponad 55 kg/osobę/rok.
Już niedługo w „top agrar Polska” przedstawimy Państwu więcej, szczegółowych informacji z tego spotkania. Z relacji będzie można dowiedzieć się m.in. o wpływie mikotoksyn z polskich zbóż na wyniki w produkcji świń, o których mówiła dr Radka Borutova (Nutriad). Opiszemy też nowoczesne kierunki żywienia prosiąt, którego tajniki zdradzał dr Ian Wellcock (AB Agri). Pokażemy nowe surowce do żywienia na mokro, o których mówił Marek Mruk (Bioagra) oraz wyzwania związane z ochroną środowiska w kontekście nowoczesnych technologii i innowacyjny system z firmy Pellon, który prezentował Grzegorz Kędzierski. aku
Fot. Kurek