O cenach tuczników na poziomie 5,7–5,8 zł/kg żywca jeszcze niedawno można było pomarzyć. Producenci tuczników zaciskali pasa, a sektor świński kurczył się w oczach do czasu, aż jesienią ubiegłego roku ceny tuczników, a za nimi warchlaków zaczęły rosnąć. Powodem były coraz lepsze wyniki eksportowe europejskich liderów – głównie Niemiec i Hiszpanii. Wprawdzie boom na europejskie mięso – zwłaszcza w Azji – nastąpił wcześniej, bo na początku 2016 r., to jednak w końcu tego roku zbiegło się to z niższą produkcją europejskiej wieprzowiny. Choć Polska ma związane ręce przez występowanie wirusa ASF, to wystarczyło, że europejskie potęgi znalazły zbyt na część swojej wieprzowiny poza granicami Wspólnoty.
Więcej o sytuacji na rynku świń przeczytacie Państwo w lipcowym wydaniu „top świnie” od strony 4.
pj-t
StoryEditor
Kto dziś zarabia?
Z jednej strony – wysoka cena tucznika zachęca do produkcji, z drugiej – drogi warchlak hamuje entuzjazm. Ile dziś rzeczywiście zarabia się na świniach? Jak długo możemy liczyć na hossę?