Na ten rok amerykańskie ministerstwo rolnictwa (USDA) przewiduje, że Chińczycy zaimportują 1 mln ton wieprzowiny. Byłoby to o 23,5% więcej niż w roku ubiegłym.
Jak zauważają specjaliści rynkowi, najważniejszym parametrem handlowym w tym zakresie jest UE. W pierwszym półroczu z UE wyjechało do Chin 316 tys. ton wieprzowiny, czyli o 30% więcej niż rok temu. Największym dostawcą spośród krajów UE były Niemcy, które w pierwszym półroczu podwyższyli swój eksport, osiągając 83 tys. ton.
USDA szacuje jednocześnie, że zapotrzebowanie na wieprzowinę w Chinach wyniesie 58 mln ton rocznie. Na chwilę obecną, sami Chińczycy są już w stanie wyprodukować 57 mln ton rocznie. Do roku 2020 wzrost popytu na wieprzowinę szacuje się tam na 35%. Raczej mało prawdopodobne jest, by mieszkańcy Kraju Środka mogli sami pokryć zapotrzebowanie na mięso wieprzowe.
Warto zauważyć, że w Chinach rośnie nie tylko popyt na wieprzowinę, ale także zauważa się wzrost zainteresowania maszynami wykorzystywanymi do uboju i przetwórstwa mięsa.
Źródło: DLG Mitteilungen
Fot. A. Kurek