Mięso z laboratorium
Mięso laboratoryjne, sztuczne mięso, mięso in vitro, mięso na bazie komórek, mięso hodowlane, mięso z probówki, mięso bez uboju. Istnieje wiele nazw mięsa z kultur komórkowych. Ostatecznie wszystkie one oznaczają mięso produkowane poza żywym organizmem.
Proces produkcyjny obejmuje mniej więcej cztery etapy. Po pierwsze, komórki macierzyste pobierane są z tkanki mięśniowej żywego lub świeżo ubitego zwierzęcia za pomocą biopsji. W tym procesie kilka komórek macierzystych wystarcza do wyprodukowania stosunkowo dużej ilości mięsa laboratoryjnego.
W drugim etapie komórki są umieszczane w pożywce. Namnażanie odbywa się w bioreaktorze, w którym skład pożywki, dopływ tlenu, temperatura, wartość pH i sterylność są precyzyjnie kontrolowane. W bioreaktorze komórki przechodzą następnie przez różne etapy. Rosną razem na konstrukcji nośnej, tworząc masę podobną do mięsa mielonego. Aby zbliżyć się do smaku mięsa zwierzęcego, do bezbarwnej tkanki dodawane są jeszcze komórki tłuszczowe.
Ponad 100 start-upów produkuje mięso z probówki
Ponad 100 start-upów na całym świecie zajmuje się produkcją mięsa i ryb z kult...