Jak twierdzą analitycy, jest to m.in. skutek wstrzymania eksportu mięsa do Rosji. Podwyższona podaż na rynku wewnętrznym i niemożność sprzedania mięsa poza granice UE zrobiła swoje.
W lipcu wieprzowina podrożała w Grecji (+4,3%), Rumunii (+3,4%), Portugalii (+1,9%), Estonii (+1,9%), Hiszpanii (+1,6%), na Słowacji (+1,4%), we Francji (+1,3%), w Szwecji (+1,0%) oraz w Czechach (+1,0%).
W Polsce, w czerwcu średnia cena wieprzowiny wynosiła 167,61 euro/100 kg i była tylko nieznacznie niższa od średniej unijnej. e-abi
Źródło: KE, FAMMU/FAPA
StoryEditor
Nadpodaż wieprzowiny w UE zrobiła swoje
Choć od maja na rynku unijnym widoczna była tendencja wzrostowa cen wieprzowiny, to jednak w lipcu br. trend ten się nie utrzymał. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) wynosiła 167,72 euro/100 kg. Tym samym była o 2,4% niższa niż w czerwcu.