Głównym europejskim nurtem jest spadek pogłowia świń. Wyjątkiem jest Hiszpania, gdzie produkcja rośnie. Drugim trendem jest zmniejszająca się liczba gospodarstw utrzymujących świnie, przy zwiększającej się skali produkcji w stadach.
Spada pogłowie świń w Polsce
– Średnia wielkość stad świń rośnie wolniej, niż spada pogłowie. Widzimy to w Polsce wyraźnie. W przeciągu kwartału statystyczne stado powiększyło się o 1 świnię, a w zeszłym roku o 14 zwierząt i obecnie liczy około 160 osobników. Od 2020 roku wielkość stada w Polsce wzrosła o 46%, ale nadal jest dramatycznie mała w stosunku do zachodnich konkurentów – mówił podczas debaty na targach Ferma Świń w Bydgoszczy dr Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Jego zdaniem istotnym elementem tych zmian jest specjalizacja produkcji na poziomie krajowym.
Duńczycy wyspecjalizowali się w produkcji warchlaków, a Polacy w tuczu tych warchlaków. Zdaniem eksperta to bardzo niebezpieczne zjawisko, gdzie jesteśmy uzależnieni od duńskich dostaw prosiąt. Pytaniem otwartym pozostaje, co się stanie, jeżeli z jakichś powodów import duńskich warchlaków zostanie ograniczony lub wstr...