StoryEditor

Niepokój wśród niemieckiej branży mięsnej. Jaka jest przyczyna?

Sprzedaż zagraniczna, ale i wysoka konsumpcja wieprzowiny na terenie Niemiec pozwalają na dynamiczny rozwój branży mięsnej. Jeden z tych filarów zaczął szwankować.
29.05.2017., 15:05h

Dla niemieckiego przemysłu mięsnego kluczowe znaczenie ma otwarcie nowych rynków zagranicznych. Jest to szczególnie ważne dla sektora przetwórstwa mięsa wieprzowego. Tym bardziej, że w ubiegłym roku spożycie wieprzowiny w przeliczeniu na mieszkańca spadło za naszą zachodnią granicą o 1,7 kg do 36,2 kg. W rezultacie całkowita konsumpcja mięsa spadła tam do 60 kg na mieszkańca, o ponad 1 kg w porównaniu z rokiem 2015. Głównymi przyczynami tego regresu są: rosnące zainteresowanie dietami „bezmięsnymi”, szczególnie wśród młodszych Niemców, a także relacja cenowa między produktami wieprzowymi a pożywieniem jarskim. Obserwowany jest wyraźny trend związany z wymianą pokoleń, który przejawia się mniejszym zainteresowaniem tradycyjnym jedzeniem.

Sytuację ratuje jednak handel zagraniczny wieprzowiną w krajach trzecich, który wzrósł w sumie o 35%. Sprzedaż podrobów skoczyła aż o 20% w porównaniu z 2015 rokiem. Zacieśniły się relacje handlowe z Chinami. Jednak coraz większe uzależnienie kondycji branży od odbioru mięsa wieprzowego przez Republikę Ludową niepokoi rynkowych ekspertów w Niemczech. Na plecach czują oni bowiem oddech konkurencji, zarówno wewnątrzwspólnotowej (Hiszpania), jak i za Oceanem.
pj-t

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 06:54