
Nowa era klasyfikacji tusz. Co zastąpi system EUROP?
O tym, że klasyfikacja EUROP przechodzi do lamusa, bo spełniła już swoje zadanie i przestaje być użyteczna, pisaliśmy w poprzednim wydaniu top świnie. Czym ją zastąpić? Jak w przyszłości będzie wyglądała klasyfikacja i wycena tusz wieprzowych? Otóż odpowiedzią jest zaawansowana technologia klasyfikacji poubojowej dla nowoczesnych zakładów mięsnych i obiektywne rozwiązania, zgodne z systemem EUROP.
Sprawdź też: Ceny tuczników: gdzie te podwyżki? Zobacz aktualne notowania
Na rynku pojawiło się rewolucyjne urządzenie polskiej produkcji, mające nowe możliwości. Na razie dostępne są dwa typy: EstiMeat Pro – w pełni automatyczne rozwiązanie do klasyfikacji wieprzowiny dla linii do 1400 tusz na godzinę i EstiMeat Ekspert – przeznaczony do ubojni o ręcznym przesuwie półtusz. Pierwszy przeznaczony do większych zakładów jest w pełni automatyczny, natomiast drugi wymaga naciśnięcia na przycisk i jest skierowany do średnich i mniejszych zakładów mięsnych.