Specjaliści z kraju i zza granicy pojawili się na konferencji organizowanej dla producentów świń przez firmę Etos z Goliny k. Jarocina. Uczestnicy tego kameralnego spotkania mogli posłuchać o najnowszych trendach w hodowli oraz produkcji, w tym o wykorzystywanych w żywieniu dodatkach oraz surowcach. Nie obyło się też bez porad weterynaryjnych odnośnie do najczęściej w ostatnim czasie pojawiających się problemów zdrowotnych w chlewniach.
Jak mówił właściciel firmy Etos – Czesław Szymendera, w nowoczesnej produkcji świń bardzo ważne jest wykorzystywanie i wdrażanie innowacji na każdym odcinku chowu, w tym w żywieniu zwierząt. Jego zdaniem ścisła współpraca między właścicielami ferm a obsługującymi je doradcami oraz lekarzami weterynarii jest kluczem do sukcesu i efektywnej produkcji. Wszyscy oni muszą pracować nad stworzeniem najlepszych warunków do rozrodu i wzrostu zwierząt.
Temu poglądowi wtórował lek. wet. Robert Biesiadecki, który podkreślał, że dziś choroby u świń nie zawsze są spowodowane patogenami, ale w 90% przypadków współprzyczyniają się do nich niesprzyjające warunki na fermie, m.in.:
- zbyt duże zagęszczen...