StoryEditor

Nowe trendy w europejskiej produkcji świń

Produkcja w warunkach dobrostanu, ograniczanie zużycia antybiotyków, rezygnacja z tlenku cynku to tylko niektóre wyzwania, przed jakimi stoją dziś producenci świń.
01.06.2018., 09:06h

Specjaliści z kraju i zza granicy pojawili się na konferencji organizowanej dla producentów świń przez firmę Etos z Goliny k. Jarocina. Uczestnicy tego kameralnego spotkania mogli posłuchać o najnowszych trendach w hodowli oraz produkcji, w tym o wykorzystywanych w żywieniu dodatkach oraz surowcach. Nie obyło się też bez porad weterynaryjnych odnośnie do najczęściej w ostatnim czasie pojawiających się problemów zdrowotnych w chlewniach.

Jak mówił właściciel firmy Etos – Czesław Szymendera, w nowoczesnej produkcji świń bardzo ważne jest wykorzystywanie i wdrażanie innowacji na każdym odcinku chowu, w tym w żywieniu zwierząt. Jego zdaniem ścisła współpraca między właścicielami ferm a obsługującymi je doradcami oraz lekarzami weterynarii jest kluczem do sukcesu i efektywnej produkcji. Wszyscy oni muszą pracować nad stworzeniem najlepszych warunków do rozrodu i wzrostu zwierząt.

Temu poglądowi wtórował lek. wet. Robert Biesiadecki, który podkreślał, że dziś choroby u świń nie zawsze są spowodowane patogenami, ale w 90% przypadków współprzyczyniają się do nich niesprzyjające warunki na fermie, m.in.:

  • zbyt duże zagęszczen...
Pozostało 72% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 23:29