StoryEditor

Nowe trendy w europejskiej produkcji świń

Produkcja w warunkach dobrostanu, ograniczanie zużycia antybiotyków, rezygnacja z tlenku cynku to tylko niektóre wyzwania, przed jakimi stoją dziś producenci świń.
01.06.2018., 09:06h

Specjaliści z kraju i zza granicy pojawili się na konferencji organizowanej dla producentów świń przez firmę Etos z Goliny k. Jarocina. Uczestnicy tego kameralnego spotkania mogli posłuchać o najnowszych trendach w hodowli oraz produkcji, w tym o wykorzystywanych w żywieniu dodatkach oraz surowcach. Nie obyło się też bez porad weterynaryjnych odnośnie do najczęściej w ostatnim czasie pojawiających się problemów zdrowotnych w chlewniach.

Jak mówił właściciel firmy Etos – Czesław Szymendera, w nowoczesnej produkcji świń bardzo ważne jest wykorzystywanie i wdrażanie innowacji na każdym odcinku chowu, w tym w żywieniu zwierząt. Jego zdaniem ścisła współpraca między właścicielami ferm a obsługującymi je doradcami oraz lekarzami weterynarii jest kluczem do sukcesu i efektywnej produkcji. Wszyscy oni muszą pracować nad stworzeniem najlepszych warunków do rozrodu i wzrostu zwierząt.

Temu poglądowi wtórował lek. wet. Robert Biesiadecki, który podkreślał, że dziś choroby u świń nie zawsze są spowodowane patogenami, ale w 90% przypadków współprzyczyniają się do nich niesprzyjające warunki na fermie, m.in.:

  • zbyt duże zagęszczen...
Pozostało 72% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 14:22