StoryEditor

„O holender”, ale fermy!

W holenderskiej produkcji świń miejsce pozostało tylko dla najefektywniejszych ferm. Ci, którzy chcą pozostać dalej w branży muszą się dostosować do wymogów i poprawiać wyniki.
17.03.2017., 14:03h

 W Kraju Wiatraków i Tulipanów na fermie utrzymuje się średnio powyżej 400 loch, a ich wydajność przekracza 29 prosiąt odsadzonych w roku. Według ekspertów gospodarstwa z obsadą poniżej 300 macior już dziś są nierentowne i niebawem znikną z holenderskiej mapy. Szanse na przetrwanie mają prężnie rozwijające się fermy. Na początku tego roku odwiedziliśmy właśnie takie gospodarstwa.

Sprawdziliśmy, jak Holendrzy radzą sobie w obliczu wyśrubowanych przepisów o dobrostanie i ochronie środowiska oraz w warunkach silnej konkurencji. Jak widzą swoją przyszłość przeczytacie w kwietniowym wydaniu "top świnie". 

Już teraz zapraszamy na wirtualną wizytę po gospodarstwach w naszej Galerii.

 

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. grudzień 2024 01:37