Producenci świń, którzy zjawili się na naszym spotkaniu mogli wysłuchać wskazówek Bernharda Fellera – niezależnego eksperta ds. organizacji produkcji i budowy chlewni z IR Północnej Nadrenii–Westfalii – jak nie popełniać błędów podczas remontu lub planowania inwestycji w obiekty dla loch i prosiąt. Specjalista mówił na temat organizacji oraz wyposażenia poszczególnych sektorów w chlewni, odprowadzenia gnojowicy, a także wentylacji i ogrzewania budynków. Te wszystkie elementy składają się na powstanie wydajnego i energooszczędnego budynku, który zapewni zwierzętom optymalne warunki do osiągnięcia maksymalnych wydajności.
Jak twierdzi Feller, jednym z podstawowych czynników wpływających na produkcyjność stada podstawowego i wyników odchowu prosiąt jest mikroklimat. Na mikroklimat w chlewni składają się:
- temperatura powietrza,
- jego wilgotność,
- prędkość przepływu powietrza,
- temperatura podłogi i ścian,
- przewodnośćciepła obszaru leżenia zwierząt.
Na warunki w chlewni wpływają również powietrze i gazy, pyły, bioareozole i inne czynniki biologiczne i chemiczne. Za utrzymanie optymalnego mikroklimatu w budynku odpowiada m.in. wentylacja. Jednak na jaki system się zdecydować?
– Możliwości jest wiele: wentylacja "na nos", dyfuzyjna, przez perforowany kanał pod sufitem, czy z kanału pod korytarzem głównym. Wybór zależy od indywidualnych warunków w chlewni – mówił Feller, choć podkreślał, że w ostatnich latach największym powodzeniem cieszy się wentylacja, która pobiera świeże powietrze z podziemnego kanału wybudowanego pod korytarzem głównym budynku. Takie rozwiązanie pozwala latem doprowadzić do chlewni powietrze o temperaturze niższej niż temperatura otoczenia, zniwelować różnice temperatur w ciągu doby, a zimą zapewnić dostarczenie powietrza cieplejszego niż na zewnątrz chlewni.
Poza technicznymi wskazówkami odnośnie do planowania budowy chlewni, na naszym seminarium poruszyliśmy też jeden z najaktualniejszych tematów w produkcji świń – znakowanie zwierząt. Najnowsze interpretacje przepisów przedstawił PLW w Brodnicy, Grzegorz Głogowski – poinstruował, jak znakować świnie zgodnie z nowymi wymogami.
– Prosięta po urodzeniu muszą być oznakowane kolczykiem w ciągu 30 dni. Na zgłoszenie tego faktu do ARiMR rolnik ma 7 dni. Jeśli zwierzęta są przemieszczone do innego gospodarstwa, w którym będą przebywać dłużej niż 30 dni, wymaga się dodatkowego znakowania. Tatuaż można wykonać tuż przed sprzedażą. Fakt kolejnego oznakowania i przemieszczenia należy zgłosić do Agencji – wyjaśniał Głogowski.
Już dziś w Nowej Obrze pod Koźminem Wielkopolskim rozpoczynamy drugi dzień warsztatów dla producentów świń. Ponownie spodziewamy się pełnej sali i gradu pytań do naszych ekspertów.
pj-t