W miniony weekend (20–21. stycznia) w Rydzynie k/Leszna nasza redakcja uczestniczyła w zorganizowanej przez Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza konferencji o perspektywach dla rozwoju sektora trzody chlewnej w Polsce w świetle aktualnej sytuacji.
Podczas spotkania rolnicy dowiedzieli się wielu szczegółów dotyczących aktualnej sytuacji związanej z kolejnymi przypadkami wykrycia afrykańskiego pomoru świń ASF w kraju. Mówił o tym dr Piotr Kołodziejczyk, który przedstawił sytuację epizootyczną odnośnie ASF w Polsce oraz zasięg obszarów objętych restrykcjami.
Zasadniczą jednak częścią konferencji były możliwości pozyskania środków z PROW 2014–2020 na finansowanie ewentualnych inwestycji w tym w MOL–e. O tym kto i w jakich okolicznościach może liczyć na unijne wsparcie mówiła Karolina Reńska (KZGPR-IG). Z kolei Małgorzata Malinowska wyjaśniała wszelkie zawiłości dotyczące administracyjne przy zakładaniu takich przedsięwzięć.
1 czerwca 2016 weszło w życie nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz. U. poz. 451).
Określa ono:
- szczegółowe warunki pozwalające na uznanie działalności za działalność marginalną, lokalną i ograniczoną, w tym zakres i obszar produkcji, a także wielkość dostaw produktów pochodzenia zwierzęcego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego;
- wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy prowadzeniu tej działalności.
W ramach działalności MOL można prowadzić:
- rozbiór świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego lub zajęczaków,
- rozbiór świeżego mięsa zwierząt łownych odstrzelonych zgodnie z przepisami prawa łowieckiego, rozbiór świeżego mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych,
- produkcję mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych,
- produkcję produktów mięsnych,
- produkcję wstępnie przetworzonych lub przetworzonych produktów rybołówstwa,
- produkcję produktów mlecznych lub produktów na bazie siary wyprodukowanych
- z mleka lub siary, pozyskanych w gospodarstwie produkcji mleka w rozumieniu przepisów rozporządzenia nr 853/2004 lub w gospodarstwie rolnym, w którym jest prowadzona działalność w zakresie produkcji mleka surowego lub siary, przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej,
- produkcję produktów jajecznych pozyskanych w wyniku obróbki lub przetwarzania jaj, które uprzednio ugotowano w skorupach,
- produkcję gotowych posiłków (potraw) z produktów pochodzenia zwierzęcego, o których mowa powyżej lub z udziałem tych produktów, pod warunkiem że co najmniej jeden produkt pochodzenia zwierzęcego należący do głównych składników posiłku został wyprodukowany w tym zakładzie.
Miejsca produkcji w ramach MOL muszą znajdować się na obszarze jednego województwa lub na obszarach powiatów sąsiadujących z tym województwem, położonych na obszarach innych województw.
Natomiast miejsca sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zakłady prowadzące handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, do których następuje dostawa mogą znajdować się na obszarze jednego województwa lub na obszarach powiatów sąsiadujących z tym województwem, położonych na obszarach innych województw oraz na obszarach miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, położonych na obszarach województw sąsiadujących z województwem, w którym jest prowadzona produkcja tych produktów.
Impreza w rydzynie była finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. aku, ec
Fot. Kurek