
Warto wiedzieć, że środki do dezynfekcji mogą wnikać głęboko do płuc pod postacią drobnej mgiełki. Dlatego oczy, twarz i drogi oddechowe najlepiej jest chronić za pomocą pełnej maski. Osoby myjące i dezynfekujące pomieszczenia chlewni powinny pracować w kombinezonach ochronnych z długimi rękawami i nogawkami. Odzież ta powinna być uszyta z materiału odpornego na wnikanie wilgoci. Ponadto należy bezwględnie używać specjalnych rękawiczek ochronnych z nitrylu lub winylu, które są odporne na rozerwania. Gumowe buty z cholewami chronią zarówno nogi jak i stopy przed środkami dezynfekcyjnymi. Obuwie to musi być odporne na działanie kwasów, soli i innych substancji czynnych.
Chcesz wiedzieć więcej o tym w jaki sposób prawidłowo zabezpieczyć się w trakcie mycia i dezynfekcji chlewni? Zapraszamy do lektury wrześniowego wydania "top świnie".