Co więcej, spadek pogłowia odnotowano w przypadku wszystkich grup struktury stada. Na szczególną uwagę zasługuje silny spadek pogłowia prosiąt o wadze do 20 kg (-9,1% r/r) oraz loch prośnych (-16,4% r/r). Sygnalizuje on, iż część producentów ograniczyło wielkość stad lub likwiduje działalność ze względu na jej niską opłacalność i tendencja ta utrzyma się w najbliższych kwartałach. Średnia relacja cen mięsa wieprzowego do ceny paszy obniżyła się bowiem w 2015 r. o ponad 12% w stosunku do 2014 r. i ukształtowała się na najniższym poziomie przynajmniej od 2006 r. (niestety dostępne dane nie umożliwiają obliczenia porównywalnych wskaźników dla wcześniejszego okresu).
Eksperci wskazują, że główną przyczyną spadku opłacalności produkcji mięsa wieprzowego w Polsce jest rosyjskie embargo, a także przypadki ASF uniemożliwiające eksport polskiej wieprzowiny do części krajów azjatyckich oraz jej niska cenowa konkurencyjność na tle innych krajów UE.
Struktura pogłowia trzody chlewnej w UE oraz w Polsce wskazuje, że w I poł. 2016 r. osiągnięty zostanie najprawdopodobniej dołek cyklu świńskiego na unijnym rynku i w II poł. br. rozpocznie się faza wzrostu cen wynikająca z popytu przewyższającego podaż. W Polsce wzrost cen będzie jednak ograniczany przez utrzymującą się niską dynamikę polskiego eksportu wieprzowiny z uwagi na rosyjskie embargo, ASF oraz jego relatywnie niską cenową konkurencyjność, a także przez dużą podaż wieprzowiny na światowym rynku ze strony jej największych eksporterów (m.in. z USA i Brazylii). Oprac. ag, na podst. danych Banku Credit Agricole
StoryEditor
Pogłowie świń w Polsce ostro spada
Według opublikowanych przez GUS danych, pogłowie świń w grudniu 2015 r. wyniosło 10,59 mln sztuk wobec 11,27 mln sztuk w grudniu 2014 r. Fakt ten oznacza spadek o 6,0%.