Anna Kurek: Phil, miło widzieć Cię w Poznaniu. Podróżujesz po całym świecie odwiedzając fermy świń. Co myślisz o polskiej branży trzodowej i o polskich fermach świń?
Phil Boyd: Pracuję w Polsce dla dwóch różnych firm w sumie od 15 lat. Przez ten czas bardzo wiele się zmieniło. Teraz macie bardzo nowoczesne i w pełni profesjonalne fermy. Prawdopodobnie jedne z bardziej profesjonalnych w Europie. Tak, powiedziałbym, że zmiany, które nastąpiły przez te 15 lat są bardzo duże.
Anna Kurek: Miło to słyszeć. A co myślisz o polskim rynku wieprzowiny?
Phil Boyd: Polski rynek jest bardzo podobny do każdego innego w Europie. Wszyscy jesteśmy uzależnieni od niektórych czynników. Cokolwiek stanie się na rynku chińskim ma ogromny wpływ na nasze ceny. Cokolwiek stanie się w Rosji wpływa na nasz rynek. Nie jesteśmy odizolowani od tych czynników. Przeciwnie, zależymy od nich.
Cały wywiad obejrzysz poniżej: