Chcąc zobrazować polski rynek wina w liczbach warto nadmienić, że w 2010/2011 roku gospodarczym z ewidencji Agencji Rynku Rolnego wynikało, że profesjonalną produkcją winogron na wino zajmowało się 21 producentów. Łącznie powierzchnia upraw winorośli wynosiła wówczas ok. 37 ha, ale tylko z 28,9 ha dokonano zbioru winogron z przeznaczeniem na produkcję wina. W sumie zebrano wtedy nieco ponad 700 kwintali winogron, z czego 662 zostały ostatecznie przeznaczone do wyrobu wina. Wielkość produkcji wina sięgnęła wówczas 437 hl.
Rozwój krajowych winnic
Od tego czasu liczba winnic w Polsce stale rośnie. Najwięcej znajduje się ich na południu kraju. W roku gospodarczym 2015/2016 Agencja Rynku Rolnego miała w swojej ewidencji 103 producentów, którzy ze 161 ha zebrali ponad 8 tys. kwintali winogron przeznaczonych do wyrobu wina. W sezonie tym w sumie w naszym kraju wyprodukowano 5 135 hl wina, z czego sprzedanych zostało 1 524 hl, a prawie 3 500 hl leżakuje w tzw. zapasie. To największe w historii ewidencji polskiego wina zapasy.
Produkcja w Europie i na świecie
Średnia roczna produkcja wina w Unii Europejskiej wynosi ok. 165 mln hektolitrów (hl). Są regiony, w których uprawa winnej latorośli zajmuje nawet 20% ogólnego areału upraw rolnych. Włochy – największy producent wina na świecie wyprodukowały w zeszłym sezonie 48,9 mln hl. Na drugim miejscu jest Francja z 47,4 mln hl, a na trzecim są Hiszpanie z 36,6 mln hl.
Na światowym rynku liczy się też amerykańska produkcja z wynikiem 22,1 mln hl wina oraz Argentyna, która w zeszłym sezonie uzyskała 13,3 mln hl i Chile z 12,8 mln hl. Łącznie na całym świecie w 2015 roku wyprodukowano nieco ponad 275 mln hl wina. aku