StoryEditor

Pomyłki w odchowie i tuczu

Odchowalnia, a na końcu tuczarnia – to sektory, w których również popełniane są błędy. Sprawdź, co może szwankować w twojej produkcji.
20.11.2020., 12:11h
Pozornie mogłoby się wydawać, że właściwe poprowadzenie odchowu prosiąt przy losze powinno zapewnić spokojne dalsze etapy produkcji i ograniczenie kłopotów do wystąpienia sporadycznych nieoczekiwanych zjawisk. Niestety, w odniesieniu do odchowalni liczba potencjalnych błędów wciąż jest duża. Jednak jeżeli uda się ich uniknąć, to ostatni etap, czyli tucz, rzeczywiście nie powinien generować problemów, choć i tu zdarzyć się mogą sytuacje trudne. Najczęstsze błędy popełniane w odchowie i tuczu świń to:

1. Błędy żywieniowe w okresie okołoodsadzeniowym, w szczególności przebiałczenie pasz.
2. Mikroklimat pomieszczeń niespełniający wymogów świń, głównie zbyt niska temperatura w momencie zasiedlenia odchowalni lub tuczarni.
3. Brak izolacji świń chorych.
4. Przedłużanie odchowu i wzrost zagęszczenia świń.
5. Niewzbogacanie środowiska chowu.
6. Rutynowe zastosowanie antybiotyków.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej i sprawdzić, czy w Twojej tuczarni wszystko gra, przeczytaj tekst dr. Tomasza Schwarza w grudniowym wydaniu top świnie pt. Pomyłki w odchowie i tuczu.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 18:43