StoryEditor

Produkcja świń w Polsce: mamy więcej szans czy zagrożeń?

Produkcja wieprzowiny w Polsce jest głęboko zakorzeniona. Bez niej nie sposób sobie wyobrazić krajobrazu naszej wsi. Podczas naszego Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu zastanawialiśmy się, jaka czeka ją przyszłość.

09.01.2025., 08:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Rynki zagraniczne
  • Dobrostan rośnie w siłę
  • Co dalej z produkcją świń w Polsce?
  • Ograniczenia w hodowli
  • Kurczący się eksport
  • Prognoza ekspercka wg Fiebelkorna
  • Prosięta na wagę złota
  • Poznajemy ASF
  • Dobre praktyki zabezpieczą stado
  • Wiele scenariuszy
  • Czego się nauczyliśmy?
  • Jesteśmy gotowi

Wszyscy producenci świń są zawsze zainteresowani cenami żywca wieprzowego, dlatego specjalnie dla Was na Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu zapraszamy analityków rynkowych, którzy w jasny sposób pokazują trendy i prognozy w branży. Nie inaczej było w tym roku.

– Spoglądając na produkcję świń w UE, widzimy nieznaczne wzrosty w ostatnim roku liczby loch w Hiszpanii i Niemczech – 1,5–2%. Co ciekawe, analiza zmiany procentowej loch w Polsce wynosi ponad 10%. Nieco bardziej miarodajne są uboje. Okazuje się, że o ile w Hiszpanii, Danii czy Włoszech liczba ubojów spada, o tyle w Polsce wzrosła aż o 7% – mówił Markus Fiebelkorn, analityk rynkowy z Duńskiego Związku Producentów Świń.

image
Markus Fiebelkorn, Duński Związek Producentów Świń
FOTO: Kurek, Matuszak

Rynki zagraniczne

Nie sposób mówić o produkcji świń w Europie, nie zaczynając od numeru 1, czyli od Hiszpanii, która od lat sukcesywnie rozwija tę gałąź gospodarki....

Pozostało 93% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
09. styczeń 2025 19:01