StoryEditor

Produkcja wieprzowiny w Rosji najwolniejsza w historii

Najnowsze szacunki wielkości produkcji wieprzowiny w Rosji wskazują na to, że tempo wzrostu produkcji tego mięsa uległo spowolnieniu.
23.01.2015., 12:01h

Jak ocenił rosyjski związek producentów wieprzowiny, w 2014 r. wytworzono około 3 mln ton wagi żywej tego gatunku mięsa. Oznacza to wzrost o 6% w skali roku. Jest to mniej niż w roku poprzednim, kiedy to roczna skala wzrostu produkcji wyniosła 10,3%. Według prognoz tamtejszych producentów trzody chlewnej, w 2015 r. tempo produkcji wieprzowiny także ulegnie dalszemu spowolnieniu.

Może to wynikać z ograniczenia wsparcia ze strony rosyjskiego ministerstwa rolnictwa dla nowych projektów inwestycyjnych, jakie miało miejsce w 2012 r. Odnotowany w ubiegłym roku wzrost produkcji dotyczy głównie istniejących już gospodarstw przemysłowych. Te swoją wytwórczość podniosły o 12,5% (do 2,2 mln ton). Niestety ogólną krajową wytwórczość spowolniły małe gospodarstwa indywidualne, które obniżyły produkcję o 9,5%.
Według danych wolumen produkcji w sektorze poza przemysłowym nie powinien być większy niż 750 tys. ton. Oznacza to, że udział tego sektora w tym roku obniży się nawet o 20% (!). Jeśli tak się stanie będzie to najniższy wynik w historii i, co gorsza, nadal będzie się pogłębiał przez najbliższe 5 lat.  e-abi

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 15:36