Spadek o 0,6%
Według prognoz, w tym roku światowa produkcja wieprzowiny zmniejszy się o 0,6%, osiągając pułap 116,5 mln ton.
Mniej wyprodukują Chiny
Redukcja ta będzie wynikała, przede wszystkim, ze zmniejszonej produkcji w krajach rozwijających się – tutaj spadek ten wynosi 1,5%. Niższy poziom produkcji odnotują Chiny. Zwiększenia produkcji natomiast należy spodziewać się ze strony producentów w Rosji, Brazylii, Stanach Zjednoczonych, Kanady oraz Japonii.
Handel zagraniczny będzie wyższy
Ponadto, jak sugerują dane, jeszcze w tym roku na rynek globalny trafi 8 mln ton wieprzowiny. Będzie to oznaczało, że handel zagraniczny zwiększy się prawie o 11% w stosunku do 2015 roku. Przy obniżonej produkcji mięsa wieprzowego, w naturalny sposób wzrośnie światowy popyt na nie. To z kolei przyczyni się do wzrostu eksportu wieprzowiny praktycznie ze wszystkich państw UE oraz z Kanady i Brazylii. ag, na podst. FAPA
StoryEditor
Produkcja wieprzowiny w tym roku wzrośnie
Globalna produkcja wieprzowiny w bilansie tegorocznym spadnie, napędzając tym samym popyt i eksport tego gatunku mięsa z krajów UE.