Po krótkotrwałej stagnacji w światowej produkcji wieprzowiny w 2017 r., szacuje się, że w 2018 r. na globalnym rynku odnotuje się 2-proc. wzrost produkcji tego mięsa. Hodowcy na całym globie mają wytworzyć 119,6 mln t wieprzowiny, przy popycie o 0,4 mln t mniejszym. Liderem pozostaną oczywiście Chiny, które wyprodukują niecałe 55 mln t mięsa. Unia Europejska wprowadzi na rynek 23,35 mln t wieprzowiny. Jednocześnie handel zagraniczny będzie nadal zyskiwać na znaczeniu.
Po tym, jak Unia Europejska stała się w ostatnich latach największym eksporterem wieprzowiny na świecie, jej przewaga w stosunku do Stanów Zjednoczonych prawdopodobnie będzie coraz mniejsza i w przyszłym roku może wynieść zaledwie 0,09 mln ton. Bez względu na wielkość produkcji i częściowo malejący popyt wewnętrzny, handel zagraniczny nadal pozostanie ważnym elementem rynku zbytu.
pj-t Źródło: AMI
StoryEditor
Prognoza na 2018 rok
W przyszłym roku hodowcy wyprodukują o 2-proc. więcej wieprzowiny niż w tym roku. Sprawdź, kto wytworzy najwięcej, a kto stanie się liderem handlu zagranicznego.