Prosięta a w zasadzie warchlaki 20-22 kg od krajowych producentów to niezmiennie koszt 200-220 zł/szt. netto. Cięższe sztuki z tzw. ferm są droższe. Kupując jednorazowo np. 100 szt. w przeciętnej wadze 25-26 kg rolnicy zwykle płacą 200 zł za 20 kg, za resztę kg trzeba dopłacić po 7-8 zł/kg. Czyli ostatecznie taka sztuka to wydatek rzędu 250-260 zł.
Na rynku można kupić także warchlaki importowane. Te z Danii w wadze ok. 30 kg kosztują 300-320 zł/szt. netto w zależności od statusu zdrowotnego. Prosięta z Niemiec w wadze 25 kg to wydatek od 280 do 300 zł/szt netto z transportem do gospodarstwa.
W najbliższej przyszłości raczej prosięta nie stanieją. Sztuki z krajowych hodowli są zamawiane przeciętnie z 2-miesięcznym wyprzedzeniem. Okresowo zapisy na warchlaki przyjmują importerzy. Dodatkowo na giełdzie we Frankfurcie notowania prosiąt mają tendencję zwyżkową. jb