W tuczu świń zachowanie zasady całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste (CCP/CCP) jest podstawą, jeśli chcemy uzyskiwać dobre wyniki. Oznacza to, że po sprzedaży wszystkich świń przygotowujemy pusty budynek na kolejne zasiedlenie. Na co należy zwrócić uwagę, gdzie popełnia się podstawowe błędy, rzutujące na opłacalność produkcji?
Dokładne mycie
Komory tuczu myje się trudno. Porządki należy zacząć od jak najszybszego wywiezienia obornika, jeśli hodujemy na ściółce i porządnego namoczenia komory. Nie zapomnijmy o usunięciu niedojedzonej paszy z paśników. Całe komory należy solidnie namoczyć, najlepiej używając detergentów. Jeśli utrzymujemy zwierzęta na ruszcie, opróżniamy i myjemy kanały na gnojowicę. Czyścimy wszystkie elementy, łącznie z kominami wentylatorów, klapami wlotów powietrza, paśnikami, korytami, zabawkami dla świń. Czystą komorę pozostawiamy do wyschnięcia. Gdy powierzchnie są suche, przystępujemy do przeglądu i naprawy uszkodzeń, które powstały podczas ostatniego rzutu. Sprawdźmy dokładnie elementy mocujące przegrody, paśniki, furtki, poidła i sieć rur. Dokręćmy poluzowane śruby, jeśli tego nie zrobimy, świnie zainteresują się luźnymi elementami kojca i doprowadzą do jego uszkodzenia. Postępując w ten sposób, unikniemy wielu napraw w zasiedlonym już pomieszczeniu, a wiemy, że remonty w kojcach, w których przebywają świnie, trwają dwa razy dłużej i do łatwych nie należą. Baczną uwagę zwróćmy też na stan podłóg i rusztów. Wpuszczając młode zwierzęta na posadzki w złym stanie, narażamy je na kulawizny.
Chcesz wiedzieć na co jeszcze zwrócić uwagę przy przygotowywaniu tuczarni na kolejny rzut warchlaków przeczytaj cały artykuł naszej specjalistki – Urszuli Pałyski – we wrześniowym wydaniu „top agrar Polska”. Zapraszamy do lektury!