W Danii, niewielkim kraju (42,39 tys. km2) produkowanych jest 32 mln świń. Z tego ponad 13 mln zostało w zeszłym roku skierowanych na eksport. Głównymi odbiorcami duńskich świń są Niemcy i Polska.
Nasza redakcja odwiedziła gospodarstwa zajmujące się produkcją prosiąt przeznaczonych na polski rynek, aby sprawdzić na czym polega fenomen duńskiej potęgi w tej branży.
Zapraszamy do lektury sierpniowego wydania "top świnie", w którym przedstawiamy tamtejszą produkcję świń, a w reportażach odsłaniamy rąbka tajemnicy z duńskich chlewni.
Zachęcamy też do obejrzenia zdjęć z jednego z tych obiektów należącego do Henrika Mortensena, który utrzymuje 950 loch. Rolnik gospodaruje od 1993 r., zaczynał od 150 loch w cyklu zamkniętym i 60 ha upraw. Dziś rocznie produkuje ok. 32 tys. prosiąt. Wszystkie trafiają do polskich chlewni.
– W końcu zarabiamy. Nikt się nie spodziewał, że po tylu latach niskich cen warchlaków nastąpi takie odbicie – mówi Mortensen, który na początku czerwca sprzedawał świnie po ok. 75 euro.
aku
StoryEditor
Raport z Danii – produkcja prosiąt
Czy wiesz, że w Danii lochy rodzą średnio 15,9 żywych prosiąt w miocie? Tak, Duńczycy są dla reszty Europy niedoścignionym liderem w produkcji prosiąt. Specjalnie dla naszych Czytelników sprawdziliśmy jak oni to robią.