StoryEditor

Rok 2016 szansą na udany eksport wieprzowiny

Amerykański Departament ds. Rolnictwa (USDA) ocenia, że w tym roku można spodziewać się spadku światowej produkcji wieprzowiny. Średnią obniży spadek produkcji tego mięsa w Chinach. Czy skorzystają na tym kraje unijne? Kto będzie najbardziej konkurencyjny?
10.05.2016., 12:05h

Spadek produkcji w Chinach
Biorąc pod uwagę fakt, że Chiny redukują swoją produkcję wieprzowiny już od czterech lat, można się było tego spodziewać także tym razem. Jak oceniają analitycy, sytuacja ta sprawi, że globalna produkcja wieprzowiny spadnie o około 1% i wyniesie 109,3 mln ton. Poza chińską produkcją obniży się także produkcja tego gatunku mięsa w UE. A wszystko przez złą sytuację na rynku trzody chlewnej. (Bardzo niskie ceny skupu żywca wieprzowego, zmusiły wielu hodowców do likwidacji stad. W rezultacie obniżyło to ogólną produkcję.) Wzrost produkcji odnotują m.in. Stany Zjednoczone. Będzie to wynik odbudowy stada po stratach, które miały miejsce w 2014 r. powstałych na skutek szalejącej epidemicznej biegunki świń (PED). Wzrost produkcji oraz eksportu ma też odnotować Brazylia.
Wzrost produkcji odnotuje w tym roku nawet Rosja, choć tutaj akurat wzrost ten będzie niższy niż przed rokiem z uwagi na kryzys gospodarczy i niskie ceny importowanej wieprzowiny, które są po prostu konkurencyjne dla tej krajowej. Jednak mimo tej korzystnej ceny importowanej wieprzowiny, w tym roku Rosja jako jeden z nielicznych krajów, zmniejszy import wieprzowiny.

Wzmożony popyt
Chiny obniżają obecnie średnią produkcję i może się tak dziać do przełomu 2016 i 2017 r., bowiem wynika to ze spowolnienia gospodarczego w kraju i ograniczeń w hodowli trzody chlewnej przez nowe przepisy z zakresu ochrony środowiska, a te mają skutki długofalowe. Jednocześnie Chiny będą notowały prawdopodobnie wzmożony popyt, a kurs dolara będzie dalej się umacniał. Taka wizja jest korzystna dla unijnych, amerykańskich oraz brazylijskich podmiotów eksportujących wieprzowinę, ponieważ cena wieprzowiny z tych rejonów świata będzie konkurencyjna. Import wieprzowiny ma zwiększyć np. Meksyk, Japoniea, Meksyk, Korea Płd., USA i Hongkong. Globalny eksport wieprzowiny w tym roku będzie wyższy o 6% i wzrośnie do 7,6 mln ton.  ag

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 13:34