StoryEditor

Rosja podkręca śrubę – produkcja wieprzowiny gna

W regonach kurskim, twerskim, biełgorodzkim i pskowskim produkcja wieprzowiny idzie pełną parą – w tych regionach Rosji odnotowano największy wzrost produkcji tego gatunku mięsa.
18.02.2016., 13:02h

Tym samym Rosja zamknęła 2015 rok na plusie – twierdzi tamtejsze ministerstwo rolnictwa.

W opinii rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w 2015 r. produkcja wieprzowiny w Rosji wzrosła o 3,8% w skali roku, osiągając poziom 3,96 mln ton wagi poubojowej. Do tego wyniku przyczyniły się głównie obwody: kurski, twerski, biełgorodzki i pskowski.

Zwiększanie krajowej produkcji wieprzowiny jest częścią długofalowego planu, mającego doprowadzić do całkowitej samowystarczalności kraju, jeśli chodzi o produkcję wieprzowiny. Nic więc dziwnego, że fermy przemysłowe zwiększyły w omawianym czasie poziom wytwarzania o 8,3% (do 3,09 mln ton). Wzmocnienie produkcji – szczególnie tej największej, niestety nie może odbyć się bez szkody dla tych mniejszych producentów. Dlatego małe gospodarstwa znacząco zmniejszyły produkcję. Dodatkowym czynnikiem redukującym produkcję trzody przez mniejszych producentów ma fakt występowania przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) oraz niskaa konkurencyjność tychże – pisze FAPA.

Plan samowystarczalności nie mógłby się ziścić bez redukcji importu tego surowca, dlatego w ubiegłym roku import najprawdopodobniej będzie o 42% niższy niż rok wcześniej, plasując się na poziomie 300 tys. ton, natomiast w tym roku spadnie do 200 tys. ton – prognozuje amerykańskie ministerstwo rolnictwa (USDA)

Przypomnijmy że mięso wieprzowe jest objęte rosyjskim embargiem importowym od sierpnia 2014 r., przedłużonym do sierpnia 2016 r. Ograniczony jest także import z uwagi na liczne rosyjskie restrykcje sanitarno-weterynaryjne.  ag, na podst. FAPA

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 17:25