StoryEditor

Rosja przyspiesza produkcję wieprzowiny

Rosja cały czas realizuje swój plan uniezależnienia się od Unii Europejskiej w zakresie produkcji mięsa wieprzowego. W tym celu ogranicza import a przyspiesza rozwój własnej produkcji tego gatunku mięsa.
07.12.2015., 13:12h

Od początku tego roku Rosja sukcesywnie zmniejsza ilość importowanej wieprzowiny i, jak podają dane rosyjskich służb statystycznych, do września br. przywóz wyniósł 237,2 tys. ton i był o 24,3% niższy niż rok temu. Według tych samym statystyk, redukcji importu, towarzyszy wzrost krajowej produkcji tego mięsa.

Na początku października 2015 r. pogłowie trzody chlewnej w rosyjskich gospodarstwach wzrosło o 7,4%, osiągając poziom 22,3 mln szt. Mniejsze pogłowie jest natomiast obserwowane w małych, przydomowych gospodarstwach, głównie ze względu na epidemię afrykańskiego pomoru świń (ASF). Zwiększenie produkcji nastąpiło jedynie w dużych, przemysłowych fermach. Tutaj pogłowie zwiększyło się aż o 11,5% (do 1,83 mln sztuk).

Ogółem produkcja wieprzowiny w Rosji od stycznia do września br. wyniosła 1,99 mln ton wagi poubojowej (2,73 mln ton wagi żywej), co oznacza 5% wzrost wobec analogicznego okresu 2014 r.  ag, na podst. FAPA

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 19:33