Od początku tego roku Rosja sukcesywnie zmniejsza ilość importowanej wieprzowiny i, jak podają dane rosyjskich służb statystycznych, do września br. przywóz wyniósł 237,2 tys. ton i był o 24,3% niższy niż rok temu. Według tych samym statystyk, redukcji importu, towarzyszy wzrost krajowej produkcji tego mięsa.
Na początku października 2015 r. pogłowie trzody chlewnej w rosyjskich gospodarstwach wzrosło o 7,4%, osiągając poziom 22,3 mln szt. Mniejsze pogłowie jest natomiast obserwowane w małych, przydomowych gospodarstwach, głównie ze względu na epidemię afrykańskiego pomoru świń (ASF). Zwiększenie produkcji nastąpiło jedynie w dużych, przemysłowych fermach. Tutaj pogłowie zwiększyło się aż o 11,5% (do 1,83 mln sztuk).
Ogółem produkcja wieprzowiny w Rosji od stycznia do września br. wyniosła 1,99 mln ton wagi poubojowej (2,73 mln ton wagi żywej), co oznacza 5% wzrost wobec analogicznego okresu 2014 r. ag, na podst. FAPA