Rosja przewiduje, że w tym roku zwiększy produkcję mięsa wieprzowego do 4,2 mln ton. Jeśli te prognozy się spełnią, oznaczać to będzie największy od 25 lat wzrost produkcji wieprzowiny w tym kraju. Jak podaje Krajowa Unia Producentów Wieprzowiny, przyrost ten wynika z realizowanych i już zaplanowanych inwestycji w sektorze trzody chlewnej i wynosi rocznie średnio 100 000 ton. Rosyjskie stado świń szacowane jest obecnie na 21,5 mln szt.
Wieprzowina stanowi 33% całkowitego spożycia mięsa w Rosji, a roczny popyt na nią wynosi 2,94 mln ton i zdaniem tamtejszych władz niemal w całości jest pokrywany krajową produkcją. Przewidywana na ten rok nadwyżka produkcji ma w całości być kierowana na eksport.
W nadchodzących latach Rosja chce sprzedać za granicę 1 mln ton wieprzowiny, a za 8–10 lat osiągnąć sprzedaż na poziomie 2 mln ton, czyli dorównać wynikowi całej Unii Europejskiej. Głównym rynkiem zbyty mają być Chiny.
pj-t
StoryEditor
Rosja rośnie w siłę
Plan Rosji jest prosty – zwiększyć produkcję wieprzowiny tak, by za 10 lat eksportować 2 mln ton tego mięsa. Planom sprzyjają inwestycje wspierane przez tamtejszy rząd.