StoryEditor

Rosja twardo podbija produkcję wieprzowiny

Od stycznia do końca sierpnia tego roku produkcja wieprzowiny w Rosji wzrosła o 8,4%. Jak widać, dążenie rosyjskich władz do stworzenia samowystarczalnego systemu produkcji mięsa wieprzowego oraz zaspokajania potrzeb rynku jest silne i, co najważniejsze, stale realizowane.
08.10.2015., 14:10h

Jak poinformowało rosyjskie ministerstwo rolnictwa, przez pierwsze osiem miesięcy 2015 r. w Rosji wyprodukowano 1,974 mln ton wieprzowiny w wadze żywej, czyli o 153,6 tys. ton więcej (wzrost o 8,4%) niż w tym samym czasie przed rokiem.

Z uwagi na zmiany w handlu międzynarodowym, jakie zainicjowała Rosja (embargo), kraj ten musi poradzić sobie z powstałym niedoborem mięsa wieprzowego na krajowym rynku. W tym celu, konieczne jest osiągnięcie samowystarczalności. Na chwilę obecną największy poziom produkcji wykazują gospodarstwa rolne w obwodzie: kurskim, biełgorodzkim, pskowskim, twerskim, nowosybirskim i w Kraju Krasnodarskim.

W pierwszym dniu września średnia cena żywca wieprzowego w Rosji wynosiła 105,5 rubli/kg (1,6 dol/kg). Rosyjskie ministerstwo rolnictwa zaznacza, że od stycznia do sieprnia br.  ceny wzrosły jedynie o 1,2%. Tymczasem rolnicy i przedsiębiorcy rolni są zdania, że ceny w rublach wzrosły niemal o jedną czwartą (!), a w dolarach bardzo spadły z uwagi na dewaluację rubla, jaka miała miejsce w ostatnich miesiącach.  ag, na podst. FAMMU/FAPA

Fot. A. Kurek

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 17:11