
W najbliższym czasie planowane jest wznowienie dostaw mięsa wieprzowego z Chin na rynek Rosyjski. Będą to pierwsze od początku tego roku wysyłki, ponieważ w styczniu 2015 r. rosyjskie władze weterynaryjne wydały nakaz wstrzymania dostaw tego mięsa bez podania konkretnej przyczyny. Opinia publiczna podejrzewała jednak, że być może chodzi o niską jakość tych produktów.
Zanim jednak możliwe będzie wznowienie eksportu, władze weterynaryjne Rosji muszą rozpocząć dokładne kontrole chińskich dostawców mięsa. Na chwilę obecną tylko dwie firmy - Wangkui Shuanghui Beidahuang Food oraz Heilongjiang Baoquanling Shuanghui Food będą poddane tym procedurom. Przedsiębiorstwa te funkcjonują blisko granicy z Rosją, w prowincji Heilongjiang. Są to jednak firmy, które otrzymały pozwolenia na eksport do Rosji już w zeszłym roku. Możliwe jednak, że będzie ich więcej.
Obecne ustalenia eksportowe pomiędzy Chinami a Federacją Rosyjską stanowią duży przełom, ponieważ przed 2014 rokiem aż przez 10 lat Chiny nie handlowały z Rosją swoją wieprzowiną. ag
Fot. A. Kurek