Podwyższone wyniki poprawiły szacunki produkcji wieprzowiny w Rosji w tym roku. Jeszcze w styczniu br. przewidywano, że wzrost wyniesie jakieś 2-3%, tymczasem po ostatnich wynikach produkcji wzrost może wynieść 5%, a związek producentów ocenia, że może wynieść nawet 6%.
Produkcja przemysłowa wieprzowiny w tym kraju (w 2014 r.) wynosiła 2,9 mln ton i była o 12% wyższa niż rok wcześniej (wzrost do 320 tys. ton). Żeby taki wynik utrzymać w kolejnych latach, konieczne było uruchomienie w poprzednich latach kilka projektów. Niemniej jednak zdaniem niektórych ekspertów wdrożone w latach 2012-2013 projekty nie miały zakładanej pierwotnie mocy z powodu zbyt małej pomocy ze strony państwa, dlatego szczególnie dynamiczny wzrost produkcji oczekiwany jest dopiero po 2017 r., kiedy to Rosja będzie po wdrożeniu innych dużych projektów. Czy oczekiwana wyższa produkcja nastąpi – dużo zależy od krajowego popytu. Wielu analityków gospodarki Rosji raczej spodziewa się ograniczenia popytu jeszcze w tym roku. e-abi, fot. kb
StoryEditor
Rosja zwiększa produkcję wieprzowiny
Według ostatnich informacji z rosyjskiego związku producentów trzody chlewnej od stycznia do końca lutego 2015 r. produkcja przemysłowa wieprzowiny wyniosła tam 459 tys. ton. Tym samym, była o 9% wyższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.