Prognozy FAO mówią o rekordowym – 3,5 mln ton – wzroście światowej produkcji mięsa. Według najnowszego raportu światowa produkcja za 2017 r. ma sięgnąć 324,8 mln ton, co oznacza wzrost o 1,1% w stosunku do roku poprzedniego.
Zwyżka ta ma w największym stopniu wynikać ze zwiększenia o 1,2 mln ton światowej produkcji wieprzowiny oraz wołowiny o 1,2 mln ton.
Tendencje zwyżkowe odnotowane zostaną m.in. w Chinach, Rosji, na Filipinach, w Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Kanadzie oraz Korei Południowej.
Ten trend jednoznacznie wskazuje na odbudowę produkcji świń w Chinach. W 2017 r. wzrosła ona o 655 tys. ton do ok. 53 mln ton. Było to wynikiem przeprowadzonych tam reform dotyczących m.in. konsolidacji lub likwidacji nierentownych i mniejszych gospodarstw oraz modernizacji gospodarki nawozami naturalnymi.
Najbardziej na światowy handel wieprzowiną wpływają właśnie zmiany zachodzące w Chinach. Sukcesywnie zwiększana tam produkcja i mniejszy popyt na ten gatunek mięsa zmniejszy tamtejszy import o ok. 14% w stosunku do 2016 roku. Oznacza to, że do Chin wjedzie o ponad 2 mln ton mniej wieprzowiny. aku
StoryEditor
Rośnie światowa produkcja mięsa
Światowa produkcja mięsa w 2017 r. może okazać się rekordowa. Według raportu FAO Food Outlook wzrost ten sięgnie 3,5 mln ton.