
Choć oczywiście słowo „może” wydaje się być tutaj kluczowe, to jednak nie można wykluczać, że taka ekspansja faktycznie będzie możliwa. Przyczynić się do tego mogą liczne inwestycje w tamtejszym sektorze wieprzowym, sięgające wysokości ponad 100 mld RUB (3 mld USD).
Tylko w ostatnich latach na rozwój przemysłowej produkcji trzody chlewnej przeznaczono w Rosji już 350 mld RUB (10 mld USD). Jak wyliczają rosyjscy producenci trzody, jedna trzecia z planowanego wzrostu zostanie przeznaczona na pokrycie rosnącej krajowej konsumpcji wieprzowiny, która do 2020 r. będzie rosła o 1,5% rocznie (z 3,3 mln ton do 3,6 mln ton). Około 400 tys. ton ma pokryć spadek produkcji w starych fermach przemysłowych (100 tys. ton) i prywatnych gospodarstwach hodowlanych (300 tys. ton), 200 tys. ton ma zmniejszyć zależność od innych państw z 1 mln ton do 800 tys. ton, a kolejne 100 tys. ton będzie wyeksportowana. e-abi