Jeszcze przed świętami ceny skupu trzody chlewnej spadały. Po świętach zawsze jest spokojniej, ale już teraz widać, że ceny drgnęły do góry. Zdecydowana większość ubojni w tym tygodniu podniosła ceny o około 10-20 groszy/kg. Tylko nieliczne zakłady pozostały przy cenach sprzed weekendu, a prawie nikt ceny nie obniżył.
Na ogół w wielu regionach przedstawiciele działów surowcowych mówią, że jest płynność w handlu, plany sprzedażowe i zakupowe są zapełnione. Towaru też ani nie brakuje, a ni nie ma go za dużo. Jednocześnie wiele punktów skupu wskazuje na fakt, że nastąpiła poprawa pogody i, tym samym, rozpoczął się sezon grillowy. Należy się więc spodziewać, że cenniki będą korygowane dalej do góry w najbliższym czasie.
W sprawdzonych przez „top agrar Polska” zakładach skupujących za żywiec wieprzowy płaci się maksymalnie od 3,60 do 4,50 zł/kg. Najwyższa stawka za klasę E to 5,66 zł/kg, a najniższa to 5,10 zł/kg. e-abi
StoryEditor
Sezon się zaczął. Ceny do góry
W poprzedni weekend wielu Polaków wyciągnęła zakurzone przez zimę grille i otwarła sezon grillowy. Dla ubojni to znakomity czas na robienie interesów.