StoryEditor

Sprawny załadunek i rozładunek świń: organizacja odstawy tuczników

Moment sprzedaży – załadunek i rozładunek zwierząt jest jednym z najcięższych zajęć dla obsługi chlewni. Jak go zorganizować, by zminimalizować stres zwierząt i ludzi oraz ułatwić pracę?
16.05.2023., 13:05h

Odstawa tuczników do rzeźni

Podsumowaniem pracy rolnika zajmującego się tuczem trzody chlewnej, dającym wiele odpowiedzi i informacji o trwającym od kilku tygodni tuczu w gospodarstwie, jest odstawa tuczników do zakładów mięsnych. Warto przyjrzeć się temu zagadnieniu, bo coraz częściej zakłady mięsne zwracają uwagę na ten etap transakcji. Dlaczego? Bo ma on ogromny wpływ na jakość surowca do handlu.

W krajowej produkcji trzody chlewnej widzimy ogromne zmiany, przede wszystkim pod względem pogłowia. Szczególnie dotyczy to loch. Aktualnie w naszym kraju jest lekko powyżej 50 tys. podmiotów utrzymujących świnie. Liczba loch zbliża się do rekordowo niskiego poziomu 500 tys. Świadczy to, że większość warchlaków do tuczu stanowi materiał z importu. I to są fakty, które były do przewidzenia już dawno. Faktem również jest to, że produkowane tuczniki trafiają do coraz mniejszej liczby zakładów mięsnych.

Fermy specjalizujące się w tuczu

Rynek mięsny coraz bardziej zacieśnia się i opanowany jest przez koncerny zagraniczne. Krajowe, średnie i mniejsze zakłady rodzinne coraz częściej przegrywają z obcym kapitałem, ponieważ wiele tuczników pr...

Pozostało 91% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. styczeń 2025 00:42