Krzysztof Schmidt, prowadzący tucz otwarty w Mławce w pow. działdowskim, sprowadził z Niemiec 1800 warchlaków. Transakcja odbyła się za pośrednictwem Pork Pro sp.k., która w 2012 r. sprzedała w Polsce ok. 510 tys. warchlaków. Zamówione ustnie świnie miały mieć najwyższy status zdrowotny, a termin płatności miał być odroczony o ok. 100 dni. Dlatego dostarczone ok. 28--kg warchlaki kosztowały 314 zł/szt. Zwierzęta przyjechały do gospodarstwa w nocy z 11 na 12 września 2012 r. Ich rozładunek trwał 3–4 godziny. Świnie wstawiono do tuczarni, w której w jednym kojcu znajdowało się kilkanaście starszych, ok. 100-kg tuczników z poprzedniego rzutu.
StoryEditor
Świńska sprawa na ...
Poparzone, schorowane świnie doprowadziły do sporych strat. Sąd rozstrzygnie, kto zawinił: importer, farmer czy niemiecki producent prosiąt?