![W tym roku zaprosiliśmy do udziału w szalenie praktycznej dyskusji o produkcji świń naszych ekspertów z rubryki Zootechnik radzi.<br>
Partnerem tej sesji była firma Axiom. Był to jeden z punktów programu, który najbardziej przypadł do gustu uczestnikom.](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/13/o_539537_1280.webp)
Krzysztof Schmidt, prowadzący tucz otwarty w Mławce w pow. działdowskim, sprowadził z Niemiec 1800 warchlaków. Transakcja odbyła się za pośrednictwem Pork Pro sp.k., która w 2012 r. sprzedała w Polsce ok. 510 tys. warchlaków. Zamówione ustnie świnie miały mieć najwyższy status zdrowotny, a termin płatności miał być odroczony o ok. 100 dni. Dlatego dostarczone ok. 28--kg warchlaki kosztowały 314 zł/szt. Zwierzęta przyjechały do gospodarstwa w nocy z 11 na 12 września 2012 r. Ich rozładunek trwał 3–4 godziny. Świnie wstawiono do tuczarni, w której w jednym kojcu znajdowało się kilkanaście starszych, ok. 100-kg tuczników z poprzedniego rzutu.