Jak zadbać o opłacalność?
Rezultatem kilkumiesięcznego tuczu warchlaków, okupionego ciężką i stresującą przy dzisiejszych warunkach rynkowych pracą, jest sprzedaż tuczników. Efektywność i opłacalność produkcji żywca wieprzowego jest uzależniona od wielu niejednokrotnie złożonych czynników. Niezmiernie trudno określić jednoznacznie, który z elementów wpływających na ten proces jest najistotniejszy. Dlatego w tuczu świń słowem-kluczem staje się dziś optymalizacja produkcji, a poszczególne elementy mogące w niej pomóc, należy dogłębnie analizować. To przyczyni się do ciągłego doskonalenia i profesjonalizacji w tej materii, a zatem i opłacalności.
Niepełne wykorzystywanie potencjału produkcyjnego jest jednym z głównych czynników ograniczającym opłacalność produkcji tuczników w wielu fermach. Ponieważ nie ma jednego, tego najważniejszego elementu, którego zmiana pozwoliłaby na radykalną poprawę efektów tuczu, warto przed kolejnym zakupem i zasiedleniem pomieszczeń tuczowych ponownie przyjrzeć się przede wszystkim kluczowym czynnikom, warunkującym optymalną produkcyjność i co za tym idzie, optymalną efektywność....