StoryEditor

To musisz wiedzieć, zanim zaczniesz tuczyć świnie: zootechnik radzi

Nakłady finansowe, praca, trud włożony w chów zwierząt, powinny przynieść zadowalający wynik finansowy i spokojną przyszłość. Podpowiadamy, jak przygotować warunki i pomieszczenia oraz jak tuczyć efektywnie.
24.01.2023., 14:01h

Jak zadbać o opłacalność?

Rezultatem kilkumiesięcznego tuczu warchlaków, okupionego ciężką i stresującą przy dzisiejszych warunkach rynkowych pracą, jest sprzedaż tuczników. Efektywność i opłacalność produkcji żywca wieprzowego jest uzależniona od wielu niejednokrotnie złożonych czynników. Niezmiernie trudno określić jednoznacznie, który z elementów wpływających na ten proces jest najistotniejszy. Dlatego w tuczu świń słowem-kluczem staje się dziś optymalizacja produkcji, a poszczególne elementy mogące w niej pomóc, należy dogłębnie analizować. To przyczyni się do ciągłego doskonalenia i profesjonalizacji w tej materii, a zatem i opłacalności.

Niepełne wykorzystywanie potencjału produkcyjnego jest jednym z głównych czynników ograniczającym opłacalność produkcji tuczników w wielu fermach. Ponieważ nie ma jednego, tego najważniejszego elementu, którego zmiana pozwoliłaby na radykalną poprawę efektów tuczu, warto przed kolejnym zakupem i zasiedleniem pomieszczeń tuczowych ponownie przyjrzeć się przede wszystkim kluczowym czynnikom, warunkującym optymalną produkcyjność i co za tym idzie, optymalną efektywność....

Pozostało 91% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. styczeń 2025 02:04