StoryEditor

Trzoda chlewna: największy przegrany ostatnich 20 lat?

Niepewność i optymizm, radość i strach – takie emocje towarzyszyły polskim producentom świń podczas przystępowania do UE. Jak zmieniła się branża oraz jak hodowcy świń oceniają członkostwo?
03.05.2024., 08:05h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Na szerokie wody
  • Druzgocące statystyki
  • Zmiany trwają
  • Uboje i produkcja
  • Rozwój produkcji prosiąt
  • Unia dała nam szansę
  • Tucze na kontraktach
  • Europeistyka w praktyce
  • Centralizacja produkcji
  • Bez szans na rozwój hodowli?

Przed wejściem do UE polska produkcja świń była tą dziedziną rolnictwa, której obawiali się zachodni hodowcy. Statystyki w 2004 r. mówiły same za siebie: 17 mln świń, 1,65 mln loch, ok. 180 tys. stad i produkcja wieprzowiny na poziomie 2500 tys. ton. Zachód drżał, że zostanie zalany przez polskie mięso, z kolei polscy producenci pomimo niepewności liczyli na wyższe zarobki. To były tylko liczby, bo rzeczywistość dla branży okazała się dramatyczna. Dziś mamy w kraju niecałe 10 mln świń, w tym 660 tys. loch, a to wszystko utrzymywane w niecałych 51 tys. stad. Ale od początku...

Na szerokie wody

W krajach tzw. starej Unii, do której Polska wstępowała 1 maja 2004 r., rynek wieprzowiny liczył 200 mln świń produkowanych rocznie. Po przystąpieniu 10 nowych państw członkowskich liczba ta wzrosła o kolejne 45 mln. Podczas kiedy u nas przeciętna cena skupu żywca wynosiła w 2004 r. 4,18 zł/kg i była o 31% wyższa niż rok wcześniej, w krajach UE od 2000 r. nie spadała poniżej 1,25 euro (5,80 zł)/kg wbc. Dołączyliśmy do grupy państw, w któryc...

Pozostało 94% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. styczeń 2025 16:10