Przed wejściem do UE polska produkcja świń była tą dziedziną rolnictwa, której obawiali się zachodni hodowcy. Statystyki w 2004 r. mówiły same za siebie: 17 mln świń, 1,65 mln loch, ok. 180 tys. stad i produkcja wieprzowiny na poziomie 2500 tys. ton. Zachód drżał, że zostanie zalany przez polskie mięso, z kolei polscy producenci pomimo niepewności liczyli na wyższe zarobki. To były tylko liczby, bo rzeczywistość dla branży okazała się dramatyczna. Dziś mamy w kraju niecałe 10 mln świń, w tym 660 tys. loch, a to wszystko utrzymywane w niecałych 51 tys. stad. Ale od początku...
Na szerokie wody
W krajach tzw. starej Unii, do której Polska wstępowała 1 maja 2004 r., rynek wieprzowiny liczył 200 mln świń produkowanych rocznie. Po przystąpieniu 10 nowych państw członkowskich liczba ta wzrosła o kolejne 45 mln. Podczas kiedy u nas przeciętna cena skupu żywca wynosiła w 2004 r. 4,18 zł/kg i była o 31% wyższa niż rok wcześniej, w krajach UE od 2000 r. nie spadała poniżej 1,25 euro (5,80 zł)/kg wbc. Dołączyliśmy do grupy państw, w któryc...