StoryEditor

Trzoda chlewna: największy przegrany ostatnich 20 lat?

Niepewność i optymizm, radość i strach – takie emocje towarzyszyły polskim producentom świń podczas przystępowania do UE. Jak zmieniła się branża oraz jak hodowcy świń oceniają członkostwo?
03.05.2024., 08:05h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Na szerokie wody
  • Druzgocące statystyki
  • Zmiany trwają
  • Uboje i produkcja
  • Rozwój produkcji prosiąt
  • Unia dała nam szansę
  • Tucze na kontraktach
  • Europeistyka w praktyce
  • Centralizacja produkcji
  • Bez szans na rozwój hodowli?

Przed wejściem do UE polska produkcja świń była tą dziedziną rolnictwa, której obawiali się zachodni hodowcy. Statystyki w 2004 r. mówiły same za siebie: 17 mln świń, 1,65 mln loch, ok. 180 tys. stad i produkcja wieprzowiny na poziomie 2500 tys. ton. Zachód drżał, że zostanie zalany przez polskie mięso, z kolei polscy producenci pomimo niepewności liczyli na wyższe zarobki. To były tylko liczby, bo rzeczywistość dla branży okazała się dramatyczna. Dziś mamy w kraju niecałe 10 mln świń, w tym 660 tys. loch, a to wszystko utrzymywane w niecałych 51 tys. stad. Ale od początku...

Na szerokie wody

W krajach tzw. starej Unii, do której Polska wstępowała 1 maja 2004 r., rynek wieprzowiny liczył 200 mln świń produkowanych rocznie. Po przystąpieniu 10 nowych państw członkowskich liczba ta wzrosła o kolejne 45 mln. Podczas kiedy u nas przeciętna cena skupu żywca wynosiła w 2004 r. 4,18 zł/kg i była o 31% wyższa niż rok wcześniej, w krajach UE od 2000 r. nie spadała poniżej 1,25 euro (5,80 zł)/kg wbc. Dołączyliśmy do grupy państw, w któryc...

Pozostało 94% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 18:30