StoryEditor

Ukraina: Wzrost produkcji mięsa i wielkie problemy

Ukraina od początku roku odnotowała wzrost produkcji mięsa o 1,4%. Czy oznacza to, że sektor mięsny wpadł na dobre tory? Co z kosztami produkcji? Niestety, sytuacja branży nie wygląda dobrze.
06.07.2016., 13:07h

Mogłoby się wydawać, że sektor mięsny na Ukrainie właśnie dostał wiatru w żagle, ponieważ ogólna produkcja mięsa w okresie od stycznia do maja br. wzrosła o 1,4%. Jednak sytuacja jest dość skomplikowana i trudna, ponieważ aż o ¼ wzrosły także koszty produkcji – które to z kolei wynikają z fluktuacji poziomu cen na tamtejszym rynku. Fakt wystąpienia tych zjawisk może prowadzić do redukcji pogłowia zwierząt oraz dalszego pogorszenia się sytuacji. Już teraz można stwierdzić, że w czerwcu tego roku pogłowie bydła, wynoszące 4 mln sztuk, było niższe o 2,8% w stosunku do stanu notowanego w analogicznym okresie przed rokiem. Ogółem przez ostatnie 10 lat pogłowie bydła spadło aż o 10%, natomiast świń o 2%. W czerwcu br. pogłowie świń zostało zredukowane o 3,5%, osiągając poziom 7,4 mln sztuk, w stosunku do stanu przed rokiem.

Skąd tak skomplikowane problemy branży mięsnej u naszego wschodniego sąsiada? Przede wszystkim bardzo słaba kondycja gospodarcza i finansowa kraju wpłynęła na ograniczenie zakupów przez konsumentów. Ponadto, znaczenie ma też likwidacja ulg podatkowych dla producentów mięsa i brak wsparcia ze stronu rządu.  ag, na podst. FAPA

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:26