StoryEditor

V Forum Rolników i Agrobiznesu: Ważny, lokalny rynek

– Mam nadzieję, że społeczeństwo zacznie doceniać polskie produkty, produkowane przez polskich rolników i sprzedawane poza czasami dwoma, a nawet trzema pośrednikami – mówił podczas V Forum Rolników i Agrobiznesu Janusz Białoskórski.
27.11.2020., 14:11h

– Pewne kwestie można uregulować prawnie. Tak, aby sieci handlowe, znajdujące się w danym powiecie, bez względu na logo tej sieci były zobowiązane odebrać od lokalnego producenta, czy przetwórcy co najmniej 15% produktu lokalnego. To służyło by wszystkim, a przede wszystkim konsumentowi – mówił podczas V Forum Rolników i Agrobiznesu Janusz Białoskórski – rolnik, prezes grupy producentów rolnych oraz współwłaściciela zakładów mięsnych Czarnków Dolina Noteci. 

– Taki produkt byłby znany konsumentowi, który wiedziałby że te wędliny, to mięso jest wyprodukowane przez lokalne zakłady mięsne, czy też okręgowe mleczarnie, lub grupy producenckie  czy wreszcie gospodarstwa sadownicze, ogrodnicze – snuł plany prezes. Uważa on, że miejsce tych produktów jest nie tylko na bazarkach, ale właśnie w sklepach, w których dziś zalegają towary ściągane z drugiej części Europy. 

Zdaniem prezesa, przy krótkim łańcuchu dostaw zachowana jest największa transparentność. Konsument zna producenta i wie jak może do niego dotrzeć. Pomijając pośredników, jako sprzedawcy rolnicy mają również większy dochód, a konsument ma tę cenę nadal przys...

Pozostało 45% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 16:40