
Ubojnie wyprodukowały w sumie 8,2 mln ton mięsa, było to o 102 800 ton (+ 1,3%) więcej niż w 2013 r. W produkcji przodowało głównie mięso drobiowe.
Federalny Urząd Statystyczny poinformował, że wzrosła przede wszystkim produkcja drobiu, choć odnotowano również zwiększenie produkcji wołowiny i wieprzowiny. Producenci drobiu dostarczyli na rynek 1,5 mln ton tego mięsa, czyli o 69 500 ton (+ 4,8%) więcej niż w roku 2013. Szczyt w produkcji drobiu przypadł na czerwiec, lipiec oraz grudzień.
Zwiększeniu uległa także produkcja mięsa wołowego, szczególnie w Bawarii i Nadrenii Północnej-Westfalii. W wyniku redukcji ubojów bydła w ostatnich trzech wzrosło o 1,9% pogłowie tych zwierząt (wzrost o 65 200, do 3,6 mln).
Z kolei liczba poddanych ubojowi świń w 2014 r. wzrosła tylko nieznacznie - bo o 0,2%, czyli o 112 600, co oznacza osiągnięcie pułapu rzędu 58,7 mln. Ogółem wyprodukowano 5,5 mln ton wieprzowiny, to o 14 900 ton (+ 0,3%) więcej niż w 2013 r. W przypadku wieprzowiny rekordowa ilość produkcji miała miejsce w 2011 r., kiedy to wyprodukowano 5,6 mln ton mięsa wieprzowego.
Baraniny i jagnięciny dostarczono na niemiecki rynek w ilości 19 700 ton, natomiast mięsa koziego i końskiego prawie 2 600 ton. e-abi