W nowoczesnym budownictwie inwentarskim powietrze wprowadzane jest do obiektu za pomocą wlotów, wyposażonych od wewnątrz w klapy regulujące przepływ strumienia. W ostatnich latach, by uniknąć przeciągów, na wloty zakłada się także zewnętrzne osłony. Dzięki temu, szczególnie przy wietrznej aurze zmniejsza się prędkość powietrza na wejściu.
W porodówkach i odchowalniach prosiąt ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury i bezwzględny brak przeciągów. Z tego względu do tych sektorów nie należy wpuszczać powietrza bezpośrednio z zewnątrz. Jedną z możliwości jest wprowadzenia powietrza do korytarza głównego, skąd po wstępnym ogrzaniu przechodzi do poszczególnych komór, najczęściej przez wloty klapowe, perforowane podsufitki czy zasuwy w drzwiach.
Więcej szczegółowych informacji na temat możliwości wprowadzania powietrza do chlewni znajdziecie Państwo w czerwcowym numerze „top świnie” od strony 18. Zapraszam również do naszej GALERII poniżej, w której prezentuję sposoby na napowietrzanie chlewni podpatrzone w praktyce.
pj-t