![Francja: Spada spożycie mięsa na osobę](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/15/o_536766_1280.png)
Produkcja pasz zwiększyła się o 0,6% w przypadku trzody chlewnej, i o 1,2% w przypadku drobiu. Spadła natomiast wytwórczość mieszanek dla bydła o 0,7%.
Produkcja pasz w Polsce oraz w Hiszpanii wzrosła o blisko 4%. Mimo ogólnego zwiększenia skali produkcji mieszanek paszowych w Unii Europejskiej, nie we wszystkich krajach stwierdzono zwyżkę. W Niemczech bowiem wytwórnie wyprodukowały mniej paszy aż o 2,9%, a w Wielkiej Brytanii o ponad 4%. Wszyscy pozostali, liczący się producenci pasz zanotowali nieznaczne zmiany w poziomie produkcji.
– W 2016 r. produkcja mieszanek paszowych w krajach unijnych obniży się o 0,7%, co będzie odzwierciedleniem redukcji tempa wzrostu pasz dla drobiu oraz spadku zapotrzebowania na pasze dla świń (zmniejszenie produkcji o 1,5%) – spekuluje FEFAC. dj, na podst. FAPA