Jak informuje USDA, produkcjia wieprzowiny w porównaniu z 2014 r. wzrosła aż o 746 tys. ton (7,2%) do nowego rekordowego poziomu 11.12 mln ton. Wzrost produkcji Amerykanie zawdzięczają przezwyciężeniu problemów z wirusem PED i wyższej wydajności loch. W bieżącym roku przewiduje się, że produkcja wzrośnie o kolejne 1,9% mimo spodziewanych niższych cen skupu tuczników.
Produkcja wołowiny według USDA wyniosła w 2015 roku 10,78 mln, a więc o 250 tys. ton (2,3%) mniej niż w 2014 roku. Po prawie dwóch dekadach spadku pogłowia bydła w minionym roku zaczęło ono się zwiększać. Mimo spodziewanego przez USDA zwiększenia produkcji wołowiny w USA o 3,8% do 11.19 mln ton, nie zdąży ona ponownie przegonić produkcji wieprzowiny. Różnica w produkcji może wynieść ale wciąż ok.140 tys. ton.
USDA szacuje, że pomimo oczekiwanego większego zużycia krajowego, Stany Zjednoczone zmniejszą import i zwiększą eksportu mięsa. Na rynki światowe trafi więc ok. 1,13 mln ton wołowiny i 2,33 mln ton wieprzowiny.
oprac. bcz na podstawie Agra Europe
Fot. Sierszeńska